Hej och välkomna till det första inlägget här på bloggen!
Vi tänkte inleda med ett matlagningsrecept, denna gång är det den japanska maträtten sushi som står i fokus! Sushi har funnits i Sverige sen 1979, men det var först på 90-talet som maträtten fick ett större genomslag i landet.
Ingredienser
Att göra sushi är inte jätteenkelt och det finns många variationer på råvaror och sorter.
Till riset
- 4 dl Japanskt ris, ichiban är ett bra märke
- 6 dl vatten
- 4 matskedar risvinäger
- 2 matskedar vatten
- 2 matskedar socker
- salt
Till sushin
- Soja (japansk)
- sushimatta
- plast
- sesamfrön
- avokado
- crabsticks
- lax
- gurka
- + fritt fram att variera sig här!
Gör så här
Skölj riset och lägg det i kallt vatten 15 minuter. Koka sedan upp det och låt sjuda under locket i 20 min. Ta sedan grytan från plattan och låt riset stå (med locket på!) i drygt 20 min. Häll sedan upp riset i en stor form och häll på risvinägern.
För att göra rullarna tar du fram din sushimatta och lägger på en skärbräda. Lägg ett noriark med den matta sidan pekandes upp. Applicera ett lager ris men lämna en kant på ca 4 cm överst så man kan fästa rullen. Pressa det hårt mot arket! Nästa steg är den goda fyllningen. Här kan man variera och hitta på lite vad som helst. Men det viktiga är att försöka skära allt i stavar och lägga det i en rad längst ner. Sedan rullar du bestämt ihop rullen, undvik bara att fyllningen åker ut!
Ytan utan ris kan du fukta med vatten så rullen fäster bättre. Plasta in rullen och lägg i kylen så håller den bättre. Sedan är det bara att ta ut rullen och skära upp i lagom stora bitar efter tycke!
Ät och njut!
Hur ser ditt recept på sushirullar ut? Kommentera gärna nedanför eller hör av dig här.